07 december 2020 
1 min. leestijd

Bijzondere vondst in archief van bioscoop Pandora

Al enige tijd geleden deed ik een bijzondere vondst tussen de archiefstukken van bioscoop Pandora in het gemeentearchief Schiedam. De informatie was naar mijn mening al heel speciaal voor Schiedam maar later kwam ik er achter dat de stukken ook van grote waarde zijn voor de rest van Nederland. Vooral voor iedereen die zich bezig houdt met onderzoek naar bioscoopexploitatie en bioscoop- en filmgeschiedenis.

Archiefstukken

In de map met alle stukken van de bioscoop Pandora die later de naam City en als laatste Monopole kreeg, vond ik alle (of in ieder geval heel veel) administratie die te maken heeft met de exploitatie van de bioscoop. In de mappen zitten facturen van de filmhuur, de inkoop van advertenties en materialen als papier, lampen ect. in het archief. Daarnaast is correspondentie met de diverse filmverhuurbedrijven, sigarettenfabrikanten maar ook variétéartiesten te vinden. Het gaat over de periode van 1925 en 1926.

Bioscoop administratie

De Pandora bioscoop ging failliet in 1923 nadat het in 1921 was geopend. Het kan een eis zijn geweest van degene die garant stond voor de doorstart van de bioscoop om alle administratie en bonnetjes (zoals declaraties van tramgeld) te bewaren. De toenmalige directie bestaande uit de heren Piet Muré (opera/operette zanger) en J. Bol hebben daarom veel van de periode 1925- 1926 bewaard. Gelukkig is deze administratie in het Schiedamse archief terecht gekomen.

Dit deel van het archief kan een beeld schetsen van wat de kosten waren om in 1925 en 1926 een bioscoop te exploiteren omdat zowel de kosten voor de filmhuur, advertenties, techniek en overige materialen te achterhalen zijn. Dit kan daarna worden afgezet tegen de inkomsten, zo waren er reclamedeals gemaakt maar wanneer de vermakelijkheidsbelasting in Schiedam goed gedocumenteerd is, zijn de recette-inkomsten ook te achterhalen.

Hulp nodig

Helaas is het voor mij ondoenlijk om alle documenten goed door te lezen en de waardevolle informatie eruit te destilleren. Daarom doe ik een oproep: wil wie mij helpen met het uitzoeken van deze informatie die wetenschappelijk belangrijk is? Meld je dan nu aan!

Het is nog mooier als dit archief wordt gedigitaliseerd. Hiervoor ga ik als eerste ten rade bij het Schiedamse archief natuurlijk. Ik hou je op de hoogte via mijn blog en social media.

Je kunt mij bereiken via info@schiedamsebioscopen.nl

Reactie plaatsen