05 december 2021 
in boek
1 min. leestijd

Voortgang in de geschiedenis van de Schiedamse bioscopen

Het schrijven van een boek is makkelijker gezegd dan gedaan. Veel informatie is beschikbaar en de kaders zijn gezet. Om een compleet beeld te schetsen van alle bioscopen van Schiedam tot nu toe, is veel onderzoek nodig. 

Eerder heb ik onderzoek gedaan naar de bioscopen Pandora en Passage in de jaren dertig. Ik schreef ik al over het bijzondere deel van het archief van de Pandora (Monopole) bioscoop. Onlangs heeft het Gemeentearchief van Schiedam dit deel van dit archief gedigitaliseerd! Hierdoor is een uitgebreid en contextueel wetenschappelijk onderzoek naar het bioscoopbedrijf in de jaren 1924 tot met 1926 mogelijk gemaakt.

Gaandeweg tijdens mijn onderzoek, in schaarse avonduren en vrije tijd, kwam ik tot de ontdekking dat er veel meer te vertellen is over de Schiedamse bioscopen vanaf 1911 tot en met nu. En dit vertellen wil ik goed doen.

Daarnaast wil ik al sinds het begin van dit traject een groep vrijwilligers bij elkaar krijgen om mij te helpen met het onderzoek in samenwerking met medewerkers van diverse instellingen. Zij kunnen deze vrijwilligers van kennis over archiefonderzoek vanuit diverse standpunten voorzien. Deze plannen vielen in het water door redenen die wij allemaal kennen de afgelopen twee jaar...

Dit zijn onder andere redenen waardoor ik heb besloten om het uitbrengen van een boek over de Schiedamse bioscopen voorlopig uit te stellen. Het onderzoek gaat verder maar op een lager pitje en ik ben natuurlijk nog steeds opzoek naar mooie verhalen over en beelden van de rijke Schiedamse bioscoopgeschiedenis.

To be continued....

Photo by Reuben Juarez on Unsplash

Reactie plaatsen