08 april 2021 
3 min. leestijd

Een internetsite voor Filmhuis Schiedam

“Het Filmhuis Schiedam heeft er een medium bij waar het publiek informatie over het programma kan vinden: een eigen Internetsite.”, vermeldt Het Nieuwe Stadsblad van 14 oktober 1999.

De enorme bron van internet archiefmateriaal het Internet Archive geeft aan dat de ‘Internetsite‘ al sinds 8 april 1999 bestaat. Vandaag dus precies 22 jaar geleden.

Een van de oprichters van het Filmhuis Schiedam, Gerard Brouwer heeft zich jaren lang bekommerd over de (vooral niet analoge) communicatiemiddelen van het Filmhuis. Hij maakte bijvoorbeeld een voorloper van een soort lichtkrant op een Commodore64 eind jaren tachtig. Voor diegenen die dit nog niet weten: Het filmhuis komt voort uit de Studenten Vereniging Schiedam die opgericht is door een aantal studenten van Technische Hogeschool van Delft .

Die bewuste 8 april zette Gerard de allereerste website op de Digitale Stad Vlaardingen. Die plek klinkt misschien raar voor een Schiedams filmhuis maar destijds werkte het filmhuis van Schiedam nauw samen met het filmhuis van Vlaardingen, Het Zeepaard.

In het historie-verhaal, opgemaakt door een andere oprichter Mario van Kleef is het volgende te lezen in het stukje ‘In de Kaders’ en ‘Uit de Doeken’ (1998-1999)’: “De PC rukt steeds verder op in het Filmhuis. Gerard Brouwer maakt een ontwerp voor onze Internetsite. Op 8 April 1999 gaat de site ‘live’. Ook in het Filmhuis zelf is deze site – via een ‘Internet-zuil’ – te bezoeken. Een mogelijkheid waarvan in de ‘schuine kamer’ regelmatig gebruik wordt gemaakt.”
Technische jongens blijven technische jongens dus ook hiermee liepen zij voor en waren ze aan het experimenteren. Een heus ‘internetcafé’ was ontstaan in De Teerstoof, de naam van het pand waarin het filmhuis zich bevond.

Website bouwen

Eerste had Gerard op een stand-alone PC een aantal HTML-pagina’s gemaakt. Deze konden off-line op de computer in het Filmhuis worden geraadpleegd. Na ongeveer een half jaar werd het Filmhuis benaderd door DSV om dit op internet te doen. Dat kwam mooi uit, want mijn pagina’s konden met minimale aanpassingen naar een webserver worden verplaatst. Onze website was dus vanaf dat moment zichtbaar in de internet wereld onder de domein naam www.filmhuis.dsv.nl.

Dat de website van het filmhuis werd gehost op de Digitale Stad Vlaardingen was een gevolg van het ontstaan van De Digitale Stad (DDS). Dit was een initiatief van cultureel centrum De Balie in Amsterdam en het computerblad Hack-Tic (waaruit de internetprovider XS4ALL is ontstaan). DDS gebruikte servers waar met een modem vanuit heel Nederland naartoe kon worden gebeld. Hierdoor werd het internet toegankelijk gemaakt voor het grotere publiek.

De Digitale Stad Schiedam Vlaardingen werd in 1996 opgericht door internetters van het eerste uur: Ludo Baauw, Ed Eggermont, John Knieriem en Sander Versluys. Het doel was hetzelfde als die van DDS: Vlaardingers en Schiedammers bekend maken met internet. Eind 1998 zat de digitale stad met vijf- tot zesduizend bewoners op zijn top. In augustus 2000 waren er nog maar 1000 bewoners over. Hoe snel kan dat gaan.
(bron: artikel van Hjalmar Teunissen voer DSV https://schiedam.courant.nu/issue/MP/2000-08-16/edition/null/page/3)

Verhuizing

In 2002 verhuisde de ‘internetsite’ naar www.filmhuisschiedam.nl. Daar was deze tot 2011 te bezoeken. In mei 2011 verhuisde het Filmhuis Schiedam fysiek naar een nieuwe locatie, het Wenneker pand. Dit resulteerde ook in een naamswijziging: Wenneker Cinema. Logischerwijs veranderde de website van naam en kreeg een nieuwe uitstraling die paste bij de nieuwe locatie: www.wennekercinema.nl.

Op 1 december 2011 is de nieuwe website van Wenneker Cinema gelanceerd. Dit keer is de website niet gebouwd door Gerard Brouwer maar door Dennes Spek, ja wel de broer van de ontwerper en vormgever van het Wenneker Cinema logo en het programmaboekje en Suikerzoet Filmfestival directeur Edwin Spek. De website kreeg een compleet nieuwe vormgeving, met meer informatie over films en de mogelijkheid om trailers te bekijken. Daarnaast kon je vanaf dat moment voor iedere voorstelling online reserveren.

Kassasysteem

Sinds februari 2020 is Wenneker Cinema overgestapt op een nieuw kassasysteem waarmee online kaarten kunnen worden gekocht en gereserveerd. Het vorige kassasysteem was ook gemaakt door Gerard Brouwer! Dit nieuwe systeem is echter door een ‘professioneel’ bedrijf speciaal ontworpen voor onder andere filmtheaters en dus volledig geïntegreerd met de Cineville pas. Tegelijkertijd met het nieuwe kassasysteem heeft de website een make-over gekregen. Zo is het tegenwoordig belangrijk dat een website goed op een mobiel te bekijken is en in dit geval moet je er dan ook makkelijk je kaartje mee kunnen kopen. Zowel offline als online blijft het Filmhuis in beweging en wordt het ook op dit vlak steeds gebruiksvriendelijker voor de bezoekers gemaakt. Toch wil het filmhuis niet volledige online gaan. De fysieke kassa blijft belangrijk want de vrijwilligers vinden het fijn om de vaste bezoekers te verwelkomen en een kaartje te verstrekken en ook de bezoekers vinden een praatje aan de kassa nog steeds gezellig.

Reactie plaatsen