10 oktober 2022 
1 min. leestijd

Ratelende projector

Het huidige Wenneker Cinema komt voort uit de Studenten Vereniging Schiedam die 40 jaar geleden besloten om verder te gaan als Stichting Filmclub Schiedam. De avonden waarop ze film vertoonde waren namelijk een van de drukst bezochte avonden en niet alleen door studenten.

Waarom zijn de studenten films gaan vertonen in gebouw De Teerstoof? In 1980 was tenslotte nog een plek om naar de film te gaan in Schiedam; het Passage Theater en de vele bioscopen in Rotterdam waren ook niet al te ver weg. Het antwoord is waarschijnlijk omdat het kon én de studenten vonden het leuk om met techniek aan de slag te gaan.

In de soosruimte van SVS was nog geen filmdoek, stoelen of projector aanwezig. Deze moesten de studenten huren en zelf ophalen. Soms zelfs met het filmdoek achterop de fiets. De films werden gehuurd via het HIC in Rotterdam. HIC stond voor het Hulp en Informatiecentrum en niet het huidige Haven- en Industriecluster.

De vier idioten die de filmclub zijn begonnen: Arthur, Gerard, Gerard en Mario leenden eerst een filmprojector van de Teerstoof. Als deze het niet deed dan leende ze er eentje van het Passage Theater. Het was wel eens voorgekomen tijdens de voorstelling dat er snel een projector geleend moest worden omdat de lamp kapot was gegaan. Later kregen ze geld om een mooie nieuwe 16mm projector te kopen. 

Mario van Kleef, Gerard Brouwer en Arthur Verhulst bij de 16mm projector - uit het Nieuwe Stadsblad van 1 maart 1985

Elk filmhuis in de jaren 80 vertoonde films via deze projector met dit formaat film. Ik herinner mij de filmvoorstellingen op de mavo in de jaren 80 met een ratelende projector op de achtergrond. We keken in de aula van de school naar Romancing the Stone of wat het Jewel of the Nile. 

In 1994 kwam in Filmhuis Schiedam ook een 35mm projector en een filmcabine om het geluid van de projector uit de zaal te houden. De 16mm projector is nog een tijdje bewaard. 

Hoe klinkt een 16 mm filmprojector? Kom luisteren dit weekend bij Wenneker Cinema in Schiedam tijdens het 16mm filmfestival speciaal georganiseerd door Edwin Spek vanwege het 40 jarige bestaan van hét filmhuis van Schiedam. 


Of luister naar dit fragment van Beeld en Geluid:

Lees ook wat het filmmuseum Eye over 16mm heeft gepubliceerd.

Reactie plaatsen