Over Schiedamse bioscopen

onderzoek, project en boek

Onderzoek

Sinds 2005 heb ik al onderzoek gedaan naar de Schiedamse bioscopen in het kader van de studio Film- en Televisiewetenschap aan de Universiteit van Utrecht. Gaandeweg ging ik mij steeds meer interesseren in de geschiedenis van de bioscopen en het naar de bioscoop en film kijken door de tijd heen. In het derde jaar van mijn studie heb ik onderzoek gedaan naar het imago van de bioscopen Passage en Monopole. Voor mijn masterthesis heb ik onderzoek gedaan naar de plek van Tuschinski's Passage Theater binnen zijn andere bioscopen in de jaren 1934 en 1935. Dit heb ik gedaan door de filmprogrammering van deze twee jaar te vergelijken met de andere bioscopen van Tuschinski. Daarbij heb ik ook gekeken naar de programmering van de Monopole. In eerste instantie was mijn onderzoek dus alleen gericht op de jaren dertig van de vorige eeuw.

Boek

Naar aanleiding van mijn verhaal en de masterthesis van 13 jaar oud vroeg het Fonds Historische Publicaties Schiedam mij of ik mijn onderzoek in boekvorm wilde uitbrengen. Dat wilde ik wel maar dan alleen als ik het kon uitbreiden met een meer compleet overzicht van de bioscoopgeschiedenis van Schiedam. Er zijn natuurlijk anderen geweest die al iets hebben geschreven over de bioscopen van Schiedam maar mijn insteek is ook meer de bioscoopbeleving. Naar welke voorstellingen gingen de Schiedammers? Wat en hoe kregen ze dan te zien in de theater?
Ik ben al sinds 2001 vrijwilliger en sinds 2015 secretaris en bestuurslid bij het enige filmhuis van Schiedam dat tot 2008 eerst Filmclub en daarna Filmhuis Schiedam heette. Sinds 2008, na de verhuizing van het pand De Teerstoof naar het Wennekerpand, heeft het filmhuis, Wenneker Cinema. Stichting Filmhuis Schiedam bestaat in 2022 40 jaar en dat willen we onder andere vieren met de publicatie van een boek. Dus 1+1=2, een boek over de bioscopen van Schiedam en met een mooi hoofdstuk over Filmhuis Schiedam/Wenneker Cinema.

Project

In 2018 vroeg Reinard Maarleveld van de Historische Vereniging Schiedam mij of ik iets wilde vertellen over mijn onderzoek naar het Passage Theater tijdens de ledenvergadering. Daarna kreeg ik de vraag of ik op de vooravond van Open Monumentendag in de oude Monopole iets wilde vertellen over de bioscoopgeschiedenis van Schiedam in het kader van het thema van dat jaar Plekken van Plezier. De zaal was afgeladen met toehoorders. Een aantal mensen kwamen na afloop naar mij toe al met materialen en verhalen.

Vervolgens mocht ik een verhaal vertellen over de eerste Schiedamse bioscoop die in 1912 De Ramp van de Titanic vertoonde voorafgaand aan de hervertoning van deze film met live-muziek en koor in Wenneker Cinema. Ook deze zaal was uitverkocht. En ook hier kwamen na afloop mensen naar mij toe met verhalen.
Om meer onderzoek te kunnen doen en de verhalen allemaal goed op te tekenen wil ik een project gaan opzetten in samenwerking met mijn toenmalige scriptiebegeleider en docent aan de Universiteit van Utrecht, André van der Velden. Ik heb namelijk een mooie ontdekking gedaan in het archief van het Pandora theater met waardevolle informatie voor mogelijk wetenschappelijk onderzoek.

Daarnaast gaat Wenneker Cinema in 2022 diverse activiteiten organiseren in samenwerking met Schiedamse instellingen om 40 jaar Filmhuis Schiedam te vieren.